|
Rozwiązują JW jakie należą się ....PW |
| Autor |
Wiadomość |
adamfux
Ekspert
|
Wysłany: 2012-01-25, 20:55 Rozwiązują JW jakie należą się ....PW
|
|
|
Mam ogromną prośbę do tych osób na forum co mogą rzetelnie opisać jakie uprawnienia, odprawy itp. przysługują zwalnianemu PW
Moja prośba uzasadniona jest faktem iż mam znajomych którzy pytają mnie o takie sprawy jak:
wysokość ekwiwalentu za nie wykorzystany urlop ( bo ponoć kadrowa stwierdziła iż nic nie płacą, a tylko w świadectwie pracy piszą że się nie wykorzystało) - moim zdaniem bzdura...!
wysokość odpraw...?
jubileuszówka kiedy...?
jak zarejestrować się w urzędzie pracy na bezrobotnego, może jakieś pożyczki na założenie działalności, firmy itp.? |
|
|
|
 |
diki
Nałogowy forumowicz diki
|
Wysłany: 2012-01-26, 11:59
|
|
|
To chyba jakaś wredna kadrowa.
Przy wszelkiego rodzaju odejściach urlop liczy się proporcjonalnie i należy go albo wykorzystać albo otrzymuje się za niewykorzystany zapłatę zgodnie ze stosownym naliczeniem, które potwierdza się wpisem w świadectwie pracy. W PUZP jest załącznik kiedy dostaje się jubileuszówkę wcześniej, a ponadto art. 48a odprawy. Jeśli jest to zwolnienie grupowe to zastosowanie ma tu ustawa o zwolnieniach grupowych, gdzie jest szczegółowo rozpisane co się komu należy. W urzędzie pracy ponoć można dostać dotację na swój biznes po przedstawieniu biznes planu oraz gdy urząd posiada na to środki w tym roku jest ich bardzo mało. Żeby się zarejestrować jako bezrobotny by mieć ciągłość składek i ubezpieczenia trzeba stawić się w urzędzie pracy zabierając ze sobą dowód, świadectwo pracy, świadectwo szkoły tam się wypełnia odpowiednie druki. Tyle wiem może ktoś doda coś więcej - może jakaś kadrowa miejmy nadzieję, że tu napisze. |
|
|
|
 |
adamfux
Ekspert
|
Wysłany: 2012-01-26, 16:20
|
|
|
diki, dzięki za odpowiedź, ale mi chodziło o podparcie tego odpowiednimi cytatami artykułami...
Ja już nie mam dostępu do tych dokumentów, więc mogę tylko radzić ... |
|
|
|
 |
diki
Nałogowy forumowicz diki
|
Wysłany: 2012-02-02, 18:27
|
|
|
Jutro dam Ci pełną wykładnię od mojej kadrowej. ozdrawiam.
[ Dodano: 2012-02-06, 17:57 ]
Ustawa z dnia 13 marca 2003 roku o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników.
Art. 8.1. Pracownikowi w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:
1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata,
2) dwumiesięcznego wynagrodzenia jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat,
3) trzymiesięcznego wynagrodzeni, jeżeli pracownik zatrudniony był u danego pracodawcy ponad 8 lat.
2. Przy ustalaniu okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1 , przepis art. 36 paragraf 1.1Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio.
3. Odprawę pieniężną ustala sie według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
4. Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy.
dalsze przepisy jutro. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-02-07, 18:24 ]
Kodeks pracy w art. 36 stanowi o okresach wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony i uzależnieniu tego okresu od zatrudnienia u danego pracodawcy. I tak jeżeli staż pracy jest krótszy niż 6 miesięcy to wypowiedzenie wynosi 2 tygodnie, zatrudnienie co najmniej 6 miesięcy to wypowiedzenie 1 miesiąc, zatrudnienie co najmniej 3 lata wypowiedzenie 3 miesiące. Nie jest ważne w jakim dniu miesiąca nastąpiło wypowiedzenie. Okres wypowiedzenia liczony jest od pierwszego dnia kolejnego miesiąca po wręczeniu wypowiedzenia.
Ponadto art. 48a naszego układu zbiorowego mówi o tym, że:
pracownikowi, który osiągnął wiek co najmniej 55 lat kobieta i 60 lat mężczyzna w roku kalendarzowym, w którym został rozwiązany z nim stosunek pracy z przyczyn nie dotyczących pracowników - niezależnie od świadczeń przewidzianych w odrębnych przepisach - z zastrzeżeniem ust. 2 i 4 przysługuje jednorazowe świadczenie pieniężne w wysokości:
1) jednomiesięcznego wynagrodzenia - po co najmniej 25 latach pracy, w tym 15 latach pracy w MON
2) dwumiesięcznego wynagrodzenia - po 30 latach pracy w tym po 20 w MON
3) trzymiesięcznego po 35 latach w tym po 25 w MON.
Świadczenie nie przysługuje, tym którzy do dnia rozwiązania stosunku pracy przyjęli inną propozycje zatrudnienia u pracodawcy oraz tym, którzy są emerytami lub rencistami.
Myślę, że jest to w miarę wyczerpująca i przydatna informacja. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
anka68
Użytkownik anka68
|
Wysłany: 2012-04-17, 07:51
|
|
|
Mam jedno pytanko.
Wiemy że odprawa należy się jeżeli jednostka liczy co najmniej 20 osób. A co w takim razie z odprawami dla pracowników których w jednostce jest kilku? Podobno coś związki miały zrobić w tej sprawie, bo w ten sposób sporo pracowników jest po prostu okradanych z odpraw, a przepracowało w jednej jednostce 20-30 lat? |
|
|
|
 |
subzeroo
Administrator

|
Wysłany: 2012-04-20, 11:44
|
|
|
Biorąc pod uwagę w niedalekiej przyszłości budowę składów wielkopowierzchniowych to w dość niedalekiej przyszłości pewnie będą likwidować wile składów materiałowych, tak czasami sie zastanawiam jak ma sie to do taktyki wojskowej jak w czasie w obronić, zamaskować takie magazyny, wychodzi na to że kalka bombardowań i armia zostanie bez zapasów. Wychodzi na to niezbicie że wojna nam nie grozi czyli w takim razie po co armia, wszystko spakujmy do worów i do magazynu raz na pół roku zajmijmy sie szkoleniem rezerwy . Gdzie logika w tym wszystkim??? |
_________________ Witam Gość zapraszam do pisania na Forum Pracowników Wojska |
|
|
|
 |
kaska
Pasjonat
|
Wysłany: 2012-04-20, 12:48
|
|
|
przecież to wojsko subzero! wojsko, więc nie trzeba się tu doszukiwać żadnej logiki. Po prostu wydaje się polecenia, bez potrzeby ich uzasadnienia. Jak będą jakieś problemy z ich realizacją, to wyda się polecenie w drugą stronę!!! Tak było z wprowadzaniem ponad 90% stanowisk PW do etatów, a teraz - od 2010 r. - z ich wyprowadzaniem z etatów!!! Dziwię się, że Ty się dziwisz! TAKIE JEST WOJSKO! |
_________________ Większość nie zawsze jest nosicielką prawdy. |
|
|
|
 |
Ala2
Ekspert
|
Wysłany: 2012-04-20, 13:29
|
|
|
| kaska napisał/a: | przecież to wojsko subzero! wojsko, więc nie trzeba się tu doszukiwać żadnej logiki. | .....Zgryźliwy sie robisz na starosc moj Przyjacielu Zgryżliwy i zgorzkniały .Nawet wiem dlaczego...Bo ty wcale sie z tym wojskowym bezmozgowiem nie pogodziles , bo to ono wlasnie spowodowalo, ze twoja tolerancja na to debilstwo sie jakis czas temu wyczerpała co zakonczylo sie zrzuceniem munduru....Tak uczyniło i czyni wielu ratujac resztki wlasnej osobowosci i zdrowego rozsądku ...Ci co pozostaja wymyslają np narodowe programy pancerne..... Nie martw sie Szefie Przyjdzie kolejna ekipa i to komasowanie zamieni w rozsrodkowanie ... A ze wielu z nas tego nie wytrzyma i teskniac za normalnoscia wyjedzie do ....../ wpiszcie co chcecie / kogo to obchodzi? |
|
|
|
 |
|
|